Sobre mi

Ester Boquera

Ester Boquera

Martorellenca de naixement i gracienca d’adopció.

“Biògrafa” del Comissariat de Propaganda. 

Em vaig començar a interessar pel Comissariat de Propaganda en una visita que vaig fer a la biblioteca de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Em van cridar l’atenció uns llibres curosament custodiats en una vitrina pel Lluís Duran, qui aleshores n’era el bibliotecari responsable. Estaven editats per l’aparell propagandístic de la Generalitat durant la Guerra Civil. Fent una petita investigació posterior, la informació que vaig trobar sobre el Comissariat de Propaganda semblava ínfima al costat de la tasca que havia fet, que apuntava ser ingent.

Fruit d’aquest interès i després de molts anys de recerca en arxius nacionals i internacionals, hemeroteques i biblioteques d’arreu del món, vaig bolcar tot el meu coneixement sobre aquest tema a la tesi doctoral La batalla de la persuasió durant la Guerra Civil. El cas del Comissariat de Propaganda (1936-1939), que vaig defensar a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

La tesi va ser guardonada per l’Institut d’Estudis Catalans amb el Premi de Comunicació Social Joan Givanel.

Soc Doctora en Comunicació per la Universitat Ramon Llull, Màster en Comunicació Social i Humanitats i Postgrau en Comunicació de Crisi i Vulnerabilitat per la mateixa universitat. També tinc estudis de Filologia Alemanya a la Universitat de Barcelona.

Actualment treballo en l’àmbit de la comunicació institucional. He treballat en consultores internacionals de comunicació, com a consultora de comunicació independent i he publicat diversos articles sobre comunicació i propaganda en revistes científiques i de divulgació.

Soc professora associada de la Universitat Ramon Llull i autora del llibre “Aixafem el feixisme”. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil. També soc coautora dels llibres Els Català, fotògrafs d’un segle (Departament de Cultura, Rafael Dalmau, 2021), Living the death of democracy in Spain: the Civil War and its aftermath (Routledge – University of Glasgow, 2015)La revolució del bon gust (Viena, 2006).

He estat comissària de la primera exposició monogràfica que s’ha fet sobre el Comissariat de Propaganda (“Aixafem el feixisme”. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat, 1936-1939) celebrada al Palau Robert de Barcelona. També vaig comissariar l’exposició virtualEl Diari Oficial en la història, celebrada amb motiu de la publicació del darrer Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en paper, que per primera vegada posava a l’abast de tothom els exemplars del Diari editats durant la Segona República i des de l’exili. Sóc autora d’aquest blog.

Si vols contactar amb mi, pots fer-ho a través de Twitter (@esterboquera) o omplir el següent formulari.