‘El més petit de tots’, el context del llibre escrit i il·lustrat per Lola Anglada

‘El més petit de tots’, el context del llibre escrit i il·lustrat per Lola Anglada

El més petit de tots és el llibre que el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya va encarregar l’any 1937, en plena Guerra Civil, a Lola Anglada Sarriera.

Contràriament al que s’ha dit alguna vegada, el personatge d’El més petit de tots no és una creació d’Anglada sinó que sorgeix de l‘estatueta ideada per l’escultor Miquel Paredes. Va ser ell qui la va posar sobre la taula de l’aleshores comissari de propaganda, Jaume Miravitlles, perquè pensava que d’alguna manera podia contribuir a la guerra.

Podeu saber més sobre l’origen de la figureta en aquest fragment d’entrevista al programa “Fet a Mida” de La Xarxa.

La figureta d’El més petit de tots és una acció que neix espontàniament dins el Comissariat de Propaganda i s’acaba batejant com “La mascota de la Revolució”:

El personatge d’El més petit de tots va tenir una gran difusió i s’adreçava tant a nivell intern com extern:

El llibre d’El més petit de tots s’encarrega i es publica en un context de guerra i, per sobre de tot, és un llibre propagandístic, que difon els valors republicans a infants i joves.

El més petit de tots s’encabeix dins el centenar de llibres que va publicar el Comissariat de Propaganda durant la Guerra Civil en diversos idiomes. Habitualment utilitzava el català, castellà, anglès i francès però també editava publicacions en altres llengües com el llatí o l’esperanto:

Aquí podeu veure l’entrevista íntegra a l’Andrea Bescós, editora de Libros del Zorro Rojo, i a Ester Boquera, especialista en el Comissariat de Propaganda: