Es reedita el cartell “Aixafem el feixisme” publicat el 1936 pel Comissariat de Propaganda

Es reedita el cartell “Aixafem el feixisme” publicat el 1936 pel Comissariat de Propaganda

Aixafem el feixisme és un dels cartells més coneguts de la Guerra Civil. El va fer el fotògraf publicitari Pere Català Pic i el va publicar el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant les primeres setmanes del conflicte bèl·lic. Coincidint amb els 85 anys del cop d’Estat per part dels militars rebels, la Fundació Reeixida ha reeditat el famós cartell, que ha comptat amb la postproducció del fotògraf Jordi Borràs.

La reedició s’ha presentat davant del mateix lloc on es va fer la instantània, davant de l’edifici de Capitania General de Barcelona, al passeig de Colom.

Edifici de Capitania General a Barcelona Guerra Civil
Edifici de Capitania General de Barcelona

El 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a la capital catalana, Pere Català Pic va plegar el cartell i el va amagar en el doble fons d’una maleta fins que després de la seva mort, el seu fill Pere Català Roca el va trobar.

Què simbolitzaven els dos elements d’Aixafem el feixisme, l’espardenya i la creu gammada?

Sobre la importància d’aquest cartell i de la institució que el va publicar el 1936, el Comissariat de Propaganda, en vaig parlar amb el Manuel Lillo per a un reportatge al setmanari El Temps.

Els nets de Pere Català Pic – Rafael Català i Andreu Català- i Ester Boquera, especialista en el Comissariat de Propaganda, durant la presentació de la reedició del cartell.