Avinguda 14 d’abril, seu del Comissariat de Propaganda

Avinguda 14 d’abril, seu del Comissariat de Propaganda

El Comissariat de Propaganda, l’aparell persuasiu que la Generalitat de Catalunya va muntar l’any 1936, va ocupar durant pràcticament tota la Guerra Civil l’edifici del número 442 bis de l’avinguda 14 d’abril, l’actual avinguda Diagonal.

Façana de l'edifici que hostatjava el Comissariat de Propaganda durant la Guerra Civil (Arxiu Nacional de Catalunya)
Façana de l’edifici que hostatjava el Comissariat de Propaganda durant la Guerra Civil (ANC)

Era en un lloc cèntric, en l’encreuament entre Diagonal i Passeig de Gràcia, just al costat del Cinc d’Oros. Allà van romandre els serveis centrals dirigits per Jaume Miravitlles durant tota la guerra, fins que el gener de 1939 van entrar a Barcelona les tropes franquistes.

L’edifici era propietat d’Eusebi Güell i Jover, bescompte de Güell, i va ser requisat pel secretari de Miravitlles, Francesc Requena. Inicialment havia de requisar el Palau Robert, just davant de l’antiga seu del Comissariat, però es va trobar que ja estava ocupat.

El cap del Servicio Nacional de Propaganda, Dionisio Ridruejo va afirmar de manera equivocada que aquest edifici era propietat del polític de la Lliga Ferran Valls i Taberner, que va exiliar-se a Itàlia i va tornar a Barcelona amb l’entrada dels franquistes a la ciutat el 1939. El seu domicili era a la Diagonal, però al número 444.

A principis de la guerra, el flamant Comissariat de Propaganda es va instal·lar a l’Escola Nàutica al Pla de Palau, on s’hi trobava l’organització directiva del Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya.

Posteriorment es van traslladar a l’antic edifici de Capitania General, al passeig Colom, que hostatjava la conselleria de Defensa de la Generalitat. A mitjans d’octubre, el Comissariat de Propaganda es va mudar definitivament al número 442 bis de l’avinguda 14 d’abril.